Zonnedauw 30, 9202 PA Drachten    Ma t/m do 8.00 tot 12.30 uur en 13.00 tot 17.00 uur (avond en zaterdag spreekuur alleen op afspraak)

Veel gestelde vragen prothesen en orthesen

Hieronder ziet u een lijst met vragen die veel gesteld worden. Om het antwoord op een vraag te bekijken, klikt u op de vraag, het antwoord klapt dan vanzelf uit.

Ik krijg voor het eerst een prothese. Waarmee moet ik rekening houden?

Het zal enige tijd duren voordat u helemaal gewend bent aan uw prothese. Dingen vastpakken, lopen, aan- en uitkleden, het gaat allemaal wat anders met een arm- of beenprothese, omdat u natuurlijk geen gevoel heeft in uw kunstarm of -been. Daarom moet u zich er vooral op voorbereiden dat u een tijdje moet oefenen met uw prothese. Uw fysiotherapeut kan u daarbij helpen.

Hoe wordt mijn prothese aangemeten?

Om een perfect passende prothese aan te meten, maken we eerst een afdruk van uw stomp. Dit doen we met behulp van een gipsmodel, een digitale scan of aan de hand van uw maten. Dit proces duurt ongeveer anderhalf uur. 

Hierna maken we met u een pasafspraak, om de pasvorm te controleren en eventueel nog kleine aanpassingen te doen. Als de prothese goed past, dan gaat u samen met uw fysiotherapeut oefenen met uw nieuwe prothese.

Hoe onderhoud ik mijn prothese?

Het is belangrijk om uw prothese goed te onderhouden. Dat is beter voor de kwaliteit en voor het draagcomfort. Hieronder zetten we vijf onderhoudstips voor u op een rij:

 1. Maak de koker dagelijks schoon met een vochtige doek. U kunt hiervoor ook een desinfecterend middel gebruiken, maar niet als uw prothese aan de binnenkant bekleed is, bijvoorbeeld met leer. Na het gebruik van desinfecterend middel, moet u de prothese altijd nog even afnemen met een vochtige doek en daarna goed laten drogen.
   
  Als u een prothese heeft met een liner met pinsysteem, dan is het verstandig om de adapter van het pinsysteem (in de koker) eenmaal per week goed uit te zuigen met de stofzuiger.

 2. Maak de liner iedere avond aan de binnenkant schoon met ongeparfumeerde zeep. Parfum kan namelijk schade aan het materiaal veroorzaken en dat kan weer leiden tot huidirritatie. Na het schoonmaken spoelt u de liner af met lauw water en dept u het geheel droog. Daarna laat u de liner verder drogen op de plastic standaard. 

 3. Zorg dat de liner niet te warm wordt. Leg hem dus nooit in het volle zonlicht of vlakbij een verwarming of kachel. 

 4. Haal uw prothese niet zelf uit elkaar. De onderdelen zijn door een deskundige op een speciale manier aan elkaar bevestigd. Neem dus altijd contact met ons op als er iets mis is met uw prothese. 

 5. U kunt sporten met uw prothese, maar als u een sport beoefent waarbij veel kracht op uw prothese komt, is het verstandig om dit bij het aanmeten al te melden. Teveel kracht kan namelijk schade veroorzaken aan uw prothese. 
Kan ik sporten met mijn prothese?

Ja, u kunt zeker sporten met uw prothese. Voor topsporters zijn er speciale prothesen, maar die zijn over het algemeen niet nodig voor recreatief sporten. We raden echter aan om eerst met uw orthopedisch adviseur te overleggen; misschien kunnen we nog een aantal kleine aanpassingen doen, zodat u nog beter en prettiger kunt sporten met uw prothese. Bovendien willen we graag zeker weten dat u geen sport gaat doen waarbij er te grote krachten op uw prothese komen. 

Verder raden we u aan om samen met uw fysiotherapeut te overleggen wat haalbaar voor u is en in welk tijdsbestek. Als u te snel te veel wilt, kan dat leiden tot blessures. 

Moet ik mijn orthese altijd dragen?

Over het algemeen is een orthese tijdelijk, maar er zijn ook orthesen die u permanent draagt. Uw orthopedisch adviseur geeft u graag antwoord op al uw vragen. Schrijf ze op en neem ze bijvoorbeeld mee naar uw eerste afspraak. 

 • Maandag t/m donderdag van 8.30 tot 15.00 uur

  +31 (0)512 584999

 • Mail uw vraag naar

  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

AchilleonZorg werkt samen met o.a.

Klantenservice

 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdesign: dehaancreative.nl - Webdevelopment: WebSpinner

Copyright © 2021 AchilleonZorg